martin prins zanger

Nieuws

Stukje uit de krant ook beschrijft Mevrouw hier het thema muziek :)

Mevrouw Johanna Hermans-Prins eerste eeuwling in De Kroonestede  Mevrouw Johanna Hermans-Prins eerste eeuwling in De Kroonestede  DOOR JANNY MATHIJSSEN OP 1 DECEMBER 2017 ALGEMEENHOEVEN

Groot feest afgelopen woensdag in Woon-en Zorgcomplex De Kroonestede vanwege het vieren van de honderdste verjaardag van bewoonster mevrouw Johanna Hermans-Prins. Burgemeester Jobke Vonk-Vedder kwam haar namens de gemeente de welverdiende felicitaties overbrengen.

Ter ere van haar werd in het bijzijn van familie en begeleiding een Ginkgo Biloba gepland.
Manager Janneke Leeflang (what’s in a name) van De Kroonestede is zichtbaar verheugt met deze eerste eeuwling binnen de muren van het complex. “Mevrouw Hermans woont nog steeds zelfstandig, maar zit overdag op de groep. Vandaag is het de gehele dag feest. Eerst ontvangst van de burgemeester en na de middag receptie voor de bewoners. Haar familie is van over de hele wereld hier naar toegekomen om deze heuglijke dag mee te vieren,” laat zij weten. Als even later burgemeester Vonk-Vedder binnenstapt en mevrouw de hartelijke felicitaties overbrengt kunnen de festiviteiten aanvangen.

Praatstoel

“Ik ben gewend om in een bepaald patroon te leven, maar dat wordt vandaag doorbroken. Tevéél tegelijk en dat is behoorlijk hinderlijk,” zegt de jarige met een duidelijke knipoog. “Morgen ga ik proberen deze ‘berg’ te verwerken en weer terugvallen in mijn normale doen, wat niet gemakkelijk zal zijn.” Van huis uit is   mevrouw Hermans gewend om op haar praatstoel te zitten, hoewel het op deze leeftijd soms wat moeizamer gaat. Ondertussen is ze maar wat blij met de komst van haar kinderen en een groot aantal klein,- en achterkleinkinderen. Vanuit Ohio, Oxford en het Afrikaanse Gabon zijn ze ingevlogen, om maar niks van deze dag te missen.

Muziek
“In verband met het eventuele breken van mijn andere heup, mag ik niet alleen gelaten worden en is er altijd iemand die mij in de gaten houdt,” gaat mevrouw Hermans verder. Haar vaste begeleider in de woongroep is Martin. Beiden houden van muziek. Zelf heeft mevrouw vroeger onder meer viool gespeeld en in de woongroep pakt Martin regelmatig de gitaar of speelt op de daar aanwezige piano. Als hij op de gitaar ‘lang zal ze leven’ speelt en iedereen meeklapt en zingt glundert ze van oor tot oor. “Dat muziekspelen is vooral om ze stil te krijgen,” merkt haar zoon Frank daarbij lachend op.

Veelzijdig
Mevrouw Hermans is tijdens de eerste wereldoorlog geboren in Bussum en heeft tot zo’n tien jaar geleden altijd in ’t Gooi gewoond. Haar man heeft ze leren kennen tijdens het schaatsen op de Loosdrechtse Plassen. Uit het huwelijk zijn de kinderen Frank en Marijke geboren. In totaal heeft ze vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. De meesten zijn over de gehele wereld uitgewaaierd. Alleen Frank met enkele familieleden woont in Roosendaal. Dat is ook de reden waarom ze na het overlijden van haar man in 2003 in Hoeven terecht is gekomen. Mevrouw is een veelzijdig iemand die veel van lezen en klassieke muziek houdt. Ook wandelen en kamperen heeft ze heel graag gedaan.

Notenboom

Een belangrijk officieel moment op deze dag is het planten van een Ginkgo Biloba, een Japanse notenboom die erom bekend staan dat ze heel lang kunnen leven. Samen met haar familie, begeleiding en de burgemeester wordt deze klus vakkundig geklaard. Er wordt tevens een oorkonde bijgedaan, zodat het nageslacht op een later moment nog kan terugvinden waarom deze boom ooit gepland is. Daarna is het tijd voor koffie met wat lekkers. Speciaal voor deze dag heeft Frank, naar het recept van zijn jarige moeder, appeltaart gebakken. Hoewel Mevrouw Hermans deze geste erg waardeert heeft ze er toch haar bemerkingen bij: “Hij smaakt iets anders en er zitten meer rozijnen in dan anders,” merkt ze fijntjes op. 

Bedankt Marjan Stolk,

Zaterdag 19 November.

Onderweg richting Beneden Sas,voor een fotoshoot.
Mooi herfstweer geen regen,het is droog.
Bestemming bereikt ,daar ontmoet ik Marjan Stolk, de fotograaf.
De sfeer is ontspannen dit gaat een mooie dag worden met als eindresultaat, een mooie fotoshoot.

De omgeving kon niet beter zijn.
Marjan bedankt voor de mooie foto´s, 

De Prins van Kroonestede

De prins van Kroonestede; de dag van de mobiliteit
Van kantoor een dagje meekijken in de zorg.
Op dinsdag 15 november liep ik mee bij locatie Kroonestede op dagbehandeling Oranjehof.
Ik keek mijn ogen uit in deze prachtige locatie met een koninklijk gevoel.
Mocht ik ook nog meelopen met collega Martin PRINS!
Normaal werk ik 4 dagen per week op kantoorlocatie Bovendonk op de afdeling communicatie en heb ik weinig direct te maken met de zorg.
Terwijl het bij Groenhuysen toch allemaal gaat om het leveren van kwalitatief de beste en mensgerichte zorg.
Vandaag had ik in het kader van de week van de mobiliteit echt de kans om een dag mee te lopen.
Dat begon ‘s morgens met het klaarzetten van het ontbijt en het ophalen van de eerste gasten.
De gasten bestaan uit een groep van acht mensen wonend op Kroonestede die dagelijks op Oranjehof hun dag besteden.
Na een warm welkom van collega Martin ging ik mee om een paar mensen op te halen.
Een meneer had verzorging nodig en ik mocht, met toestemming van meneer, meekijken hoe hij werd gewassen, stoma werd vervangen, in de tillift ging etc.
Op dat moment was ik al onder de indruk.
Zoveel handelingen nog voor het ontbijt.
Na het ontbijt vertelde Martin over zijn werk en had ik leuke gesprekken met de mensen.

Ken elkaars talenten

Omdat het ’s middags spellenmiddag was, wilden de klanten geen spel spelen.
Een paar mensen trokken zich terug bij de televisie of een zitje.
Een meneer vroeg aan Martin om een liedje voor hem te zingen. Zingen, dacht ik?
Hoort dat ook tot het takenpakket van een verzorgende?
Maar ondertussen had Martin zijn gitaar al gepakt en werd een rocknummer ingezet.
De bewoners genoten zichtbaar waarna vele verzoeknummers van het kleine café aan de haven tot geef mij maar Amsterdam volgen.

Maak het verschil
Ik ben onder de indruk van de veelzijdigheid en bevlogenheid van deze gepassioneerde collega.
Roeien met de riemen die je hebt en van alle markten thuis.
Naast engelengeduld bij het verzorgen in de ochtend, het bijwerken van de administratie, mensen helpen bij het ontbijt, maaltijden bestellen en voorraden aanvullen is hij degene die vandaag HET verschil maakt voor de gasten.
Een lach, een vriendelijk woord. Er is oprechte aandacht voor iedereen waarbij hij rekening houdt met de behoeften van de verschillende mensen.

‘Natuurlijk speelt niet iedereen gitaar’, zegt Martin, ‘maar iedereen heeft zijn eigen talenten die je dagelijks meeneemt naar je werk.
Zorg dat je elkaars talenten kent en maak er gebruik van.
Dat is werken met beleving, vanuit jezelf en dat draagt bij aan mensgerichte zorg’.
’s Middags ga ik nog even terug naar kantoor waar de werkprocessen besproken worden.
Uiteindelijk ook met het doel het beste uit de dag te halen voor de cliënt, maar nu met een stukje meer praktijkbeleving. Martin bedankt!

Susanne van Riel-Bastiaenen, Specialist communicatie

%d bloggers liken dit: